U Beogradu je 19. i 20. aprila 2018. godine održana Regionalna radionica "Zapošljavanje osoba sa invaliditetom u regionu zapadnog Balkana" u okviru dva regionalna projekta koja se realizuju: Platforma za zapošljavanje i socijalna pitanja (ESAP) i Promocija inkluzivnih rešenja tržišta rada na Zapadnom Balkanu.

Dvodnevna radionica je okupila korisnike šest ekonomija Zapadnog Balkana iz različitih sektora. Predstavnici državnih institucija koji se bave zapošljavanjem i socijalnom zaštitom osoba sa invaliditetom, zavoda za zapošljavanje i organizacija poslodavaca su razgovarali o unapređenju zakonodavstva i postojećih praksi.

Na otvaranju radionice su govorili Bojana Stanić, pomoćnik ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Neda Milovanović, direktorka Sektora za podršku zapošljavanju Nacionalne službe za zapošljavanje Republike Srbije, Henrik Moller iz Globalne mreže poslovanja i invaliditeta Međunarodne organizacije rada i Steliana Nedera, zamenik rezidentnog predstavnika UNDP-a.

O zakonskoj regulativi u oblasti profesionalne rehabilitacije i zapošljavanja osoba sa invaliditetom, kao i o specifičnostima preduzeća za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom govorile su Jelena Vasić, viši savetnik u Sektoru za rad i zapošljavanje i Vera Pešut, viši savetnik u Sektoru za zaštitu osoba sa invaliditetom Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Republike Srbije, dok je nezavisni stručnjak Galjina Ognjanova prezentovala svoj izveštaj sa uporednim pokazateljima zakonodavstva zemalja Zapadnog Balkana.

O iskustvima poslodavaca u Republici Srbiji, u oblasti primene Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba sa invaliditetom, izlaganje je imala Dejana Kuzmić iz Unije poslodavaca Srbije, dok je Dragica Božinović, stručni radnik preduzeća za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom "Novitas Consult" doo iz Šapca govorila o ekonomskim i socijalnim aspektima rada preduzeća ovog tipa, nakon čijeg izlaganja je Henrik Moller predstavio praksu i iskustva Globalne mreže poslovanja i invaliditeta Međunarodne organizacije rada (ILO).

Đorđe Obradović, stručno lice iz preduzeća za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom "Trigano Prikolice" d.o.o. iz Kragujevca je  učesnike upoznao  sa stručnim i  savetodavnim radom u preduzećima za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom, a Mirjana Pantelić o ulozi  Udruženja preduzeća za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom Republike Srbije u unapređenju  ekonomskog položaja preduzeća  i podizanju nivoa kvaliteta pruženih stručnih i profesionalnih usluga koje se u ovim preduzećima pružaju osobama sa invaliditetom. 

© 2011 UIPS :: Powered by IT Service