U Parizu je 10. i 11. jula 2019. godine održan prvi samit "Pakt za uticaj: globalni savez za socijalnu i inkluzivnu ekonomiju" koji je okupio 400 zainteresovanih predstavnika socijalne i solidarne ekonomije i predstavnike vlada iz 50 zemalja, među kojima je i Republika Srbija (https://www.minrzs.gov.rs/sr/aktuelnosti/vesti/ministar-djordjevic-u-parizu-na-medjunarodnoj-konferenciji-pakt-za-uticaj-globalni-savez-za-socijalnu-i-inkluzivnu-ekonomiju).

Pakt za uticaj je inicijativa koju vodi Christophe Itier, Visoki komesar za socijalnu i solidarnu ekonomiju i socijalne inovacije u Francuskoj, sa ciljem da se stvori globalni savez koji promoviše i jača ekonomiju socijalne solidarnosti (CCE) i inkluzivnu ekonomiju, s ozbirom da je prepoznat njihov uticaj i doprinos ostvarivanju ciljeva održivog razvoja definisanim od strane Ujedinjenih nacija. 

Svesni neophodnosti uključivanja ove ekonomije u međunarodni politički dnevni red, pored upućenog poziva na stvaranje saveza država, vlada, međunarodnih institucija, lokalnih vlada i organizacija koje su posvećene socijalnoj i inkluzivnoj ekonomiji, učesnici su potpisali zajedničku deklaraciju "Manifest Pakta za uticaj" u kojoj su identifikovani stavovi čije su usvajanje i primena neophodni za međunarodni razvoj socijalne i inkluzivne ekonomije, gde preduzeća za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom vide svoje mesto.

Sa tekstom usvojenog Manifesta možete se upoznati na sledećem linku: https://pact-for-impact.org/wp-content/uploads/2019/07/Manifesto-Pact-for-Impact.pdf

© 2011 UIPS :: Powered by IT Service