Prvog dana trajanja 2. sajma J=DNAKI, 23. oktobra 2019. godine na Beogradskom sajmu u organizaciji UIPS-a održan je Otvoreni čas "Jedan naš radni dan" na kome su osobe sa invaliditetom i stručni radnici zaposleni u preduzećima za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom slikovito prezentovali deo raznovrsnih, zahtevnih i složenih aktivnosti koje se realizuju u našim preduzećima u cilju sticanja znanja, veština i sposobnosti za obavljanje određenih poslova i radno-socijalnu integraciju osoba sa invaliditetom.

Branislav Malenčić, Slavica Lupul, Dragan Tegeltija, Valentina Rađenović i Dobrila Milosavljev iz preduzeća za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom "Lira" doo iz Kikinde su predstavili model intervjua koji se vodi prilikom zapošljavanja i koji ima za cilj usklađivanje mogućnosti i želja pojedinca sa radnim mestom i radnim procesom, kao i podsticaje za razvoj polivalentnosti i napredovanje na poslu osoba sa invaliditetom. Takođe su predstavili i rezultate istraživanja o zadovoljstvu zaposlenih osoba sa invaliditetom radom u "Liri".

Katarina Milić iz preduzeća za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom "Elmont" doo iz Niša je govorila na koji način pristupa svojoj ulozi stručnog radnika koji je istovremeno i osoba sa invaliditetom, dok nam je Ivana Prokopović, koja je slabovida osoba, predstavila svoju ljubav prema čitanju i pisanju romana naučne fantastike, što je publika pozdravila gromkim aplauzom.

Ljiljana Vuković, Dragoljub Tomić Lale i Ana Vučković iz preduzeća za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom "Novitas Consult" doo iz Šapca su nas podsetili koliko različitost može da bude podsticajna za razvoj inkluzivne sredine u kojoj se svi zaposleni dobro osećaju i mogu lično i profesionalno da napreduju. Na snažne emocije publike naišla je Laletova ispovest kako je stekao invaliditet kada je donirao bubreg svom sinu i Ljiljina hrabra odluka da kupi stan nakon dve godine rada u ovom preduzeću i započne svoj samostalni život.

Otvoreni čas je održan kao jedna od aktivnosti programa "Veruj da možeš" koji UIPS kao partner realizuje sa udruženjem Miris pozitivnog duha i preduzećem za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom Mak Di doo, a koji je dobio podršku Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja na Stalnom otvorenom konkursu za unapređenje položaja osoba sa invaliditetom u Republici Srbiji u 2019. godini.

 

© 2011 UIPS :: Powered by IT Service