Izdavač, Udruženje preduzeća za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom Republike Srbije, 10. marta 2022. godine je u svojim prostorijama predstavio  Priručnik za rad stručnih lica u preduzećima za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom, autorke Mirjane Pantelić.

Moderator, Jasmina Stanić iz Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam je u uvodnoj reči istakla da je reč o prvoj publikaciji ove vrste u našoj zemlji, koja je istovremeno objedinila iskustvo i savremene trendove u oblasti profesionalne rehabilitacije i zapošljavanja osoba sa invaliditetom i iznela očekivanja da će njegovo objavljivanje i primena uticati na ujednačavanje pristupa i prakse u ovoj oblasti. Ukazala je na bogatstvo sadržaja i poseban značaj priloga, čiji sadržaj može da se oceni i kao postavljanje standarda u ovoj oblasti.

Prisutnima su pročitani utisci o Priručniku Prof. dr Gordane Odović i dr Biljane Milanović Dobrota sa Fakulteta za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju Univerziteta u Beogradu koje su bile sprečene da prisustvuju i gde je prof. Odović ukazala: "Pre svega sve pohvale za ideju da napišete Priručnik. Pročitala sam i mogu da kažem da ste ga odlično uradili. Sigurna sam da će biti koristan svima koji tek počinju svoj rad na radnom mestu stručnog radnika, bez obzira da li već imaju starijeg kolegu/koleginicu ili ne na istim poslovima." Dr Milanović Dobrota je navela: "Čestitam na svemu-uradili ste ogroooman posao. Trebalo je sve informacije fuzionisati, sistematizovati, strukturirati i uobličiti....sigurna sam da će Priručnik imati "aktivan život" u praksi, posebno prilozi na kraju!"

Posebno toplom reakcijom i iskrenim aplauzom pozdravljene su reči iz pisma prof.psihologije Višnje Majsec Sobota koje je pročitala Valentina Marković. Višnja Majsec Sobota je imala važnu ulogu u nastanku Priručnika, s obzirom da je sa autorkom nesebično podelila svoja znanja, 40 godina iskustva u oblasti profesionalne rehabilitacije i zapošljavanja osoba sa invaliditetom i neophodnu literaturu i koja je u svom pismu između ostalog navela: "U ovim vremenima kada je ljudsko razumijevanje, suosjećanje, solidarnost i bliskost s tuđim proživljavanjima i emocijama na velikom ispitu, objavljivanje Priručnika, koji danas promovirate, velika je blagodat za stručnjake koji se bave profesionalnom rehabilitacijom i zapošljavanjem osoba sa invaliditetom, a jednako tako za same osobe sa invaliditetom."

Mirjana Pantelić se zahvalila prisutnima na njihovom interesovanju i pozitivnim reakcijama i istakla da je njen cilj bio da sublimira u jednoj publikaciji iskustvo u radu u oblasti profesionalne rehabilitacije osoba sa invaliditetom, sa sećanjem na sve one koji su bili pioniri u ovoj oblasti i izgrađivali je za dobrobit i pojedinaca i celog društva, saržaje koje su stručni radnici saznavali i usavršavali na radionicama koje je UIPS organizovao sa vrhunskim stručnjacima iz ove oblasti i nove pristupe koji su dali dobre rezultate i pozitivna iskustva. 

Promocija Priručnika bila je još jedna prilika da stručni radnici iznesu svoja razmišljanja, potrebe i iskustva i koja su potvrdila neophodnost ipotrebu uvođenja supervizije u njihov rad, a na čemu će se UIPS u narednom periodu aktivno angažovati.

 
© 2011 UIPS :: Powered by IT Service