U prostorijama Trening centra Centra za stručno usavršavanje Šabac 16. septembra 2022. godine održana je redovna godišnja sednica skupštine UIPS-a. Domaćin sednice bilo je preduzeće za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom "Novitas Consult" doo Šabac, koje je istog dana obeležilo devet godina uspešnog rada.

Nakon što su učesnici imali priliku da uz stručno vođenje obiđu Park nauke i Trening centra i  pozdravnih reči Branka Filipovića, direktora Centra za stručno usavršavanje Šabac, vođenje sednice preuzeo je Branislav Bugarski predsednik skupštine UIPS-a. U prvom delu sednice učesnici su čuli i potom jednoglasno usvojili izveštaj o radu UIPS-a i njegovih organa između dve sednice, koji je podnela Mirjana Pantelić sekretar UIPS-a. Miroslav Stevanović, zamenik predsednika Upravnog odbora je obavestio koleginice i kolege o radu predstavnika UIPS-a u republičkom Savetu za osobe sa invaliditetom, dok je Marija Ignjatović, zamenica predsednika skupštine UIPS-a izvestila o realizaciji zajedničkih aktivnosti Privredne komore Srbije i UIPS-a. Dalji tok sednice bio je posvećen aktivnom radu predstavnika članova koji su govorili o teškoćama održivog razvoja ovih preduzeća u još jednoj godini opterećenoj različitim izazovima i u uslovima ograničenih podsticajnih mera države. Predložene su i usvojene mere i aktivnosti koje će u narednom periodu sprovoditi udruženje, uz inoviran sastav Upravnog odbora i Nadzornog odbora udruženja.

Nakon kraće pauze u kojoj su date izjave za medije, drugi deo sednice svojim pozdravnim rečima otvorila je Jelena Milošević, članica Gradskog veća Grada Šapca za socijalnu politiku, koja je upoznala prisutne o ciljevima lokalne politike u oblasti pružanja podrške zapošljavanju osoba sa invaliditetom. Kao predstavnik Grada sednici je prisustvovao i Dragan Vasić načelnik Odeljenja za lokalni ekonomski razvoj.

Potom je Vera Pešut, rukovodilac Grupe za podršku preduzećima za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom Sektora za zaštitu osoba sa invaliditetom Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja izvestila prisutne o aktivnostima ovog mnistarstva u realizaciji usvojenih zaključaka republičkog Saveta za osobe sa invaliditetom i ukazala na očekivanu izmenu i dopunu Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba sa invaliditetom u narednom periodu, uz podsećanje da je mišljenje preduzeća u ovoj oblasti veoma značajno, te da je potrebno njihovo aktivnije učešće u prezentovanju predloga za buduća zakonska rešenja. 

Posebno interesovanje učesnika pobudilo je učešće Aleksandre Kuhar, rukovodioca Odeljenja za podsticanje zapošljavanja osoba sa invaliditetom Javnog fonda za stipendije, razvoj, invalidnost i izdržavanje Republike Slovenije koja je predstavila nadležnost i rad Fonda, ukazavši da model rada Fonda postoji od 2006. godine i da se pokazao kao jako dobar. Iskazala je spremnost za pružanje podrške kolegama iz naše zemlje ukoliko to bude potrebno i istakla značaj odličnog informacionog sistema koji time što povezuje podatke različitih institucija, između ostalog omogućava da Fond u zakonom datim rokovima može da odgovori na svaki pojedinačni zahtev ili potrebu.

Više na: 

https://www.glaspodrinja.rs/aktuelno/32711/odrzana-skupstina-uips-a-u-trening-centru-sabac 

https://sabacuzivo.rs/aktuelnosti/skupstina-ups-a-u-trening-centru-sabac/ 

https://sr-rs.facebook.com/csu.sabac.7 

https://www.srips-rs.si/sklad/novice/novica/sklad-predstavljal-podrocje-spodbujanja-zaposlovanja-invalidov-v-srbiji 

 

© 2011 UIPS :: Powered by IT Service